Fysisk beröring

Jag får ofta feedback från födande och deras partners om att jag är “hands on” som barnmorska. Och ja det stämmer, i en positiv bemärkelse. Min erfarenhet är att de allra flesta kvinnor uppskattar närvaro och fysisk beröring under värkarbetets olika faser. Ibland av mig som barnmorska men oftast av den som står dem närmast, partner eller stödperson. Därför introducerar jag ofta olika tryck och knep till partner/stödperson inne på förlossningsrummet för att kunna stötta den födande så optimalt som möjligt. Jag har därför valt att dela med mig av några enkla och effektiva hands on-tips till Dig som läser. Scrolla ned till nästa sida och läs på varje bild för mer info!

Om du scrollar längre ned kan du också läsa om profylaxmetoden
Föda Utan Rädsla. En metod jag använt i många år i mötet med gravida och födande med mycket positiva resultat. Det är konkreta tips som kan hjälpa dig positivt både innan och under födseln.

Stöd och profylax

Vi vet att olika typer av psykiskt och fysiskt stöd ger direkt inverkan på välmåendet både innan, under och efter en födsel.

I jobbet som barnmorska vill jag därför stötta varje blivande förälder på ett individuellt och personligt plan och vägleda till en inre trygghet i vad kroppen är kapabel till. När en födande känner sig trygg, bekväm och avslappnad så utsöndras hormonet Oxytocin. Det hormonet är den gyllene nyckeln till en mer skonsam, trygg och säker födsel både för mor och barn.

Oavsett om jag bevittnar en födsel endast genom min närvaro i rummet eller om den födande jag har framför mig behöver mer fysiskt stöd eller verbal vägledning genom varje sammandragning, så är min roll att hjälpa henne att hitta en trygg plats inom sig själv där hon kan följa det kroppen redan kan. Jag uppmuntrar alltid den födande till att vara så närvarande som möjligt under sin förlossningsupplevelse och påminner om att hon är den enda, såväl som den bästa, som kan föda sitt/sina barn.

  • TRYCK PÅ HÖFT/SACRUM, PÅ KNÄ

    Ett avlastande tryck som många kvinnor uppskattar under både värkarbetet och framförallt krystfasen då barnet snart ska födas. Hjälper föderskan att slappna av. Ge tryck under värk och släpp försiktigt under paus.

  • TRYCK PÅ HÖFT/SACRUM, LIGGANE

    En position som för många kvinnor upplevs avlastande under aktivt värkarbete. Kanske är du trött och önskar vila på sidan, då är den här perfekt. Den övre handen pressar ned/inåt mot höften medan den andra handen pressar in mot svanskotan under värk. Låt händerna vila och ge eventuellt bara en lätt beröring eller massage under värkpaus (allt efter kvinnans önskemål).

  • KNÄPRESS

    En avlastande position för ditt bäcken som kan göra underverk under värkarbetet! Många kvinnor beskriver den också som smärtlindrande. Den här positionen kan även avlasta bäckensmärtor under graviditet. Placera händerna på knäna och ge press ned mot kvinnans bäcken med hjälp av din egen kroppsvikt.

    Var alltid uppmärksam på vad hon upplever som lagom tryck och inte.

  • HÖFTPRESS

    Kanske det mest kända trycket?

    En avlastande höftpress passar perfekt som hjälp till både avslappning och många gånger ävensmärtlindring under latensfasens mer intensiva sammandragningar och öppningsfasens värkarbete. Lägg händerna på höftbenet och pressa ihop dem mot varandra med kraftigt tryck under värk. Lätta sakta på trycket då värken avtar och vila händer och bäcken under paus.

  • KNÄSTÅENDE / TRYCK MOT SACRUM

    Många kvinnor upplever det här trycket som hjälpsamt framförallt mot slutet av födseln då barnet roterar ned mot bäckenbotten. Handens mottryck kan många gånger hjälpa kvinnan till att våga slappna av och bli tung istället för att spontant knipa och spänna sig. Detta ger en direkt positiv inverkan på förlossningens förlopp framåt.

  • TRYCK MOT RUMPAN

    Ett mottryck med båda händerna mot den födandes sätesmuskulatur. Be henne slappna av och bli så tung som möjligt mot dina händer. En bra position under värkarbetet men också på slutet av födseln under kystfasen.